5 august 2015

Stonehenge African - Incredibilele cercuri de piatra din Senegambia





Un cerc de piatra din Senegambia la Wassu. Sursa foto: Wikimedia
Cercurile de piatra din Senegambia pot fi gasite in Africa de Vest, in Senegal si Gambia. Cele doua tari nu isi disputa dreptul de proprietate asupra cercurilor, separarea acestora fiind strict nationala.

In medie, pietrele care formeaza aceste cercuri au 2 metri inaltime si cantaresc pana la 7 tone fiecare. Desi acestea nu sunt structuri masive cum sunt cele de la Stonehenge din Anglia sau Marile Piramide din Egipt, caracteristica incredibila a cercurilor de piatra din Senegambia este ca exista mai mult de 1000 de cercuri care se intind pe o suprafata care are forma unei elipse, de aproximativ 350 km lungime si de 100 km largime . Aceasta este o realizare cu adevarat remarcabila.

Pietrele de la Sine Ngayene, Senegal
Din 1000 de cercuri de piatra, 93 dintre ele au fost inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea includ complexul Sine Ngayene din Senegal, precum si complexele Wanar, Wassu si Kerbatch din Gambia. Aceste patru situri megalitice sunt cea mai densa concentratie de situri din zona si au o valoare universala exceptionala, reprezentand o constructie monumentala megalitica traditionala, dispersata pe o zona vasta, cu mai mult de 1000 de cercuri de piatra, imprastiate de-a lungul unuia dintre cele mai importante rauri din Africa, raul Gambia.

In afara de aceste cercuri de piatra, siturile contin, de asemenea, numerosi tumuli si movile funerare. Cercetatorii nu sunt siguri cand au fost construite aceste monumente, dar intervalul general acceptat este intre secolul al 3-lea i.Hr. si secolul al 16-lea d.Hr. Acest lucru sugereaza faptul ca cercurile au fost construite treptat, pe o perioada lunga de timp, care reflecta, probabil, o traditie care a fost pastrata timp de aproape doua milenii.

Cercurile de piatra de la Wassu.

Sursa foto: whc.unesco.org
Arheologii au gasit, de asemenea, cioburi de ceramica, morminte umane si unele bunuri si metale ingropate in jurul cercurilor megalitice, o mica colectie din acestea gasindu-se la British Museum.
Printre aceste patru zone principale, exista aproximativ 29.000 de pietre, 17.000 de monumente si 2000 de situri individuale. Monumentele constau din blocuri verticale sau stalpi (unii prabusiti), facuti in cea mai mare parte din laterit, cu suprafete netede. Monolitii se gasesc in cercuri, cercuri duble, izolate, sau in picioare in afara cercurilor (de obicei spre est), in randuri sau separati.

Fiecare cerc de piatra contine aproximativ 10-24 de pietre in picioare. Toate pietrele din cercuri au, de obicei, aceeasi inaltime si dimensiune, variind intre 60 cm si 245 cm in inaltime si o greutate de pana la 10 tone. Cele mai mari pietre, situate la N'Jai Kunda, pot sa cantareasca cel putin 10 tone. Aceste pietre au fost facute toate din laterit (sol bogat in fier si aluminiu), a carei proprietate este aceea ca se intareste la expunerea la aer, si inainte de expunere, acestea sunt destul de usor de prelucrat.

Unul dintre cele mai mari mistere din jurul cercurilor de piatra din Senegambia este cel al originii creatorilor, putine detalii gasindu-se despre acestia.




In Europa, aceste tipuri de pietre megalitice a servit unui scop caledaristic. Cu toate acestea, in Senegambia, nimic nu sugereaza o functie astronomica. Savantul islamic Alhaji Kemoring Jaiteh sugereaza ca acestea au fost situri de inmormantare, unde cercul reprezinta armonia, absolutul si perfectiunea; cercul inseamna cerul si eternitatea.
Se crede ca locul a fost initial folosit ca un cimitir pentru regi si sefi si mai tarziu pentru ingroparea liderilor musulmani religiosi.
Acest lucru reflecta o societate prospera, foarte bine organizata si de durata.
Cercurile de piatra din Senegambia pot fi pentru privitorul obisnuit, ca un aranjament aleatoriu de pietre, dar la o examinare mai profunda descoperim ca cercurile formeaza un model geometric complex prin ridicarea pietrelor.

            

                        



Sursa: afrolegends