10 iulie 2016

Descoperire arheologica in Romania: ramasitele unui posibil templu preistoric urias, vechi de 7000 de ani au fost descoperite in judetul Botosani









Cultura Cucuteni (in engleza Cucuteni-Trypillian culture), este una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa. Aceasta cultura a precedat cu cateva sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic.
Ceramica din cultura Cucuteni este unica in Europa, gasindu-se unele asemanari cu o ceramica dintr-o cultura neolitica din China.

Ceramica de Cucuteni
Potrivit site-ului Obiectiv de Suceava, aceasta mega-structura impresionanta a fost descoperita in timpul sapaturilor arheologice, incepute la sfarsitul lunii iunie de catre arheologii botosaneni in colaborare cu specialisti din Iasi, dar si de la Universitatea ''Stefan cel Mare'' din Suceava, pe malul Prutului, langa localitatea Ripiceni din judetul Botosani.

Specialistii sunt de parere ca este vorba fie de un templu gigantic, fie de locuinta unei importante capetenii.

''Aceasta mega-structura, este unicat deocamdata in preistoria romaneasca,'' a declarat arheologul Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judetean de Istorie Botosani.

''Pe langa cele 100 de locuinte ramase in zona neafectata de apele lacului de acumulare, a fost descoperita o structura uriasa, de circa 1.000 de metri patrati, cu o incinta imprejmuita si fortificata printr-un sant si palisada. Aceasta mega-structura, unicat deocamdata in preistoria romaneasca, putea fi un templu, locuinta a capeteniilor sau avea alta functionalitate. Pozitionarea centrala si dimensiunile uriase demonstreaza importanta sa deosebita in cadrul asezarii, care si ea este una dintre cele mai mari cercetate pana in prezent in cadrul arealului cucutenian din Romania, a mai spus Melniciuc. Citeste mai multe aici.