22 noiembrie 2012

Papa spune ca intregul calendar crestin este gresit

-->




Intregul calendar crestin se bazeaza pe un calcul gresit, a declarat Papa in noua lui carte in care sustine ca Isus s-a nascut cativa ani mai devreme decat s-a crezut pana acum.
,,Greseala'' a fost facuta de catre un calugar in secolul al VI-lea, cunoscut sub numele de Dionysius Exiguus (Dionisie cel Smerit) sau in limba engleza Dennis the Small, pretinde Pontiful in varsta de 85 de ani, in cartea ,,Isus din Nazaret : Copilaria lui Isus'', publicata miercuri.
Cartea urmareste viata timpurie a lui Hristos pana la varsta de 12 ani si va fi publicata in toata lumea in noua limbi.
,,Calculul de la inceputul calendarului nostru - care se bazeaza pe nasterea lui Isus - a fost facuta de catre Dionysius Exiguus, care a facut o greseala in calculele sale cu cativa ani, scrie Papa in carte, care a fost vanduta in toata lumea, cu un tiraj initial de un milion de exemplare.
,,Data efectiva a nasterii lui Isus a fost cu multi ani inainte.''
Afirmatia ca calendarul crestin se bazeaza pe o premisa falsa nu este noua - multi istorici cred ca Hristos s-a nascut candva intre 7 BC si 2 BC. Dar faptul ca insusi Suveranul Pontif se indoieste de una din cheile de bolta ale traditiei crestine este uimitor.
Dennis the Small, care s-a nascut in Europa de Est, este creditat a fi ,,inventatorul'' calendarului modern si a erei Anno Domini. El a elaborat noul sistem in locul celui folosit pana atunci, care se baza pe anii de inceput ai domniei imparatului roman Diocletian. Imparatul a persecutat crestinii, deci era un motiv bun sa fie sters din noul sistem de datare in favoarea unuia inspirat de nasterea lui Hristos.



Biblia nu specifica o data pentru nasterea lui Hristos. 
Nu numai data nasterii este singura controversa ridicata de Papa in noua lui carte - el a spus, de asemenea, ca contrar scenei Nasterii traditionale, nu au existat boi, magari sau alte animale la nasterea lui Isus. ,,Nu exista nici o mentiune despre animale in Evanghelii'', a scris el. ,,Includerea de animale domestice in scena Nasterii, poate sa fi fost inspirata de traditiile pre-crestine, de exemplu in cartea lui Habakkuk, o parte a Bibliei ebraice, care a fost scrisa probabil de un profet in secolul al VII-lea BC'', a scris Papa Benedict.

Includerea de animale domestice in scena Nasterii poate sa fi fost inspirata de traditiile pre-crestine.
De asemenea, el examineaza in relatarea sa locul de nastere al lui Hristos, respingand argumentele unor cercetatori care sustin ca el s-ar fi nascut in Nazaret, mai degraba decat in Betleem. Papa sustine ca Steaua din Betleem a fost o supernova, aceea despre care astronomul german Johanes Kepler a spus ca a aparut in jurul anilor 7 si 6 BC. Tot atunci ar fi venit si Mantuitorul pe Pamant, in lumea muritorilor, potrivit astronomului Papei. Papa Benedict mai spune ca Isus a fost cel dupa care s-a orientat Steaua din Betleem si nu Fiul Domnului dupa Stea.
John Barton, profesor de interpretare a Sfintei Scripturi, la Oriel College, Universitatea Oxford a spus ca cele mai multe cadre didactice sunt de acord cu Papa cu privire la faptul ca Isus s-a nascut cu cativa ani mai devreme, probabil intre 6 BC si 4 BC.
,,Nu exista nici o referire la data nasterii in Biblie - tot ce stim este ca el s-a nascut in timpul domniei lui Irod cel Mare, care a murit inainte de 1 AC, a declarat el pentru The Daily Telegraph. ,,S-a presupus foarte mult timp ca Isus s-a nascut inainte de 1 AC - nimeni nu stie sigur.''
Suveranul Pontif sustine ca traditia cantatului colindelor de Craciun provine dintr-o eroare, intrucat ingerii nu le-au cantat pastorilor. ,,Conform evanghelistilor, ingerii au ,,vorbit'' pastorilor, dar crestinii au subinteles ca ingerii ar fi cantat'', scrie Papa.
Ideea ca Hristos s-a nascut pe 25 decembrie nu are nici o baza istorica. ,,Noi nu stim nici in ce anotimp s-a nascut. Ideea de a sarbatori nasterea lui in partea cea mai intunecata a anului este probabil legata de traditii pagane si de solstitiul de iarna.''