17 noiembrie 2016

Misteriosul complex descoperit in Kazakhstan este mult mai mare decat Stonehenge







Arheologii au descoperit un complex urias format din structuri de piatra, vechi de 1500 de ani, in apropierea malului estic al Marii Caspice din Kazakhstan, care aminteste de Stonehenge, dar la o scara mult mai mare, raporteaza LiveScience.

Complexul se intinde pe o suprafata de 120 ha, despre care cercetatorii spun ca ar fi fost construit de huni. Pietrele sunt de dimensiuni diferite, cele mai mici avand o suprafata de 4 x 4 metri, iar cele mai mari, de 34 x 24 metri. In prezent, nimeni nu este sigur de ce sunt pietrele atat de variate.


Structurile sunt alcatuite din placi de piatra introduse vertical in pamant. Unele dintre pietre au gravate pe ele arme sau creaturi. Una dintre descoperirile cele mai spectaculoase reprezinta ramasitele unei sei fabricata partial din argint si gravata in relief cu imagini de mistreti, cerbi si ''animale de prada''.

Situl a fost descoperit in anul 2010 de un barbat pe nume F. Akhmadulin, dintr-un oras numit Akau, care a gasit cu un detector de metale parti dintr-o sa de argint si alte artefacte in peninsula Mangyshlak din vestul Kazakhstanului. El a dus artefactele la arheologii Andrey Astafiev si Evgenii Bogdanov din orasul Aktau, care s-au decis sa investigheze situl.

Din pacate, situatia socio-economica din regiune nu le-a permis arheologilor sa se angajeze in cercetarea arheologica decat in anul 2014. Ei au excavat structura de piatra in locul unde Akhmadulin a gasit saua. Acolo au descoperit mai multe piese de sa, impreuna cu alte artefacte, inclusiv doua obiecte din bronz, care s-au dovedit a fi ramasitele unui bici.



Proprietarul seii era probabil o persoana extrem de bogata si influenta, asa cum o demonstreaza simbolurile gravate pe sa. Aceste semne arata, de asemenea, ca proprietarul a apartinut unui clan important. Nu este clar de ce saua a fost pusa in structura de piatra, desi este posibil sa fi fost creata in scop ritualic.

Este, de asemenea, posibil ca situl sa fi fost construit de o alta cultura misterioasa, pe care mai tarziu si l-au insusit hunii cuceritori.
Ramasitele unui schelet descoperit langa una dintre pietre ar putea indica faptul ca structura a fost un fel de sit de inmormantare, dar asta este, de asemenea, doar o speculatie in acest moment. Situl este atat de mare incat va dura probabil cativa ani pentru a fi excavat in totalitate.

Este o descoperire interesanta, o adevarata minune arheologica, descoperita intr-o regiune in care nimeni nu ar fi banuit existenta unei asemenea structuri grandioase.
Cercetarea este in curs de desfasurare, iar Bogdanov a declarat ca echipa intentioneaza sa publice o noua lucrare in 2017 cu mai multe informatii si, de asemenea, spera sa faca intr-o zi un film despre sapaturile arheologice de pe Mangyshlak.





 
              



Sursa: http://www.livescience.com/