4 noiembrie 2013

Observatorii sunt nedumeriti de comportamentul ciudat al cometei ISON


-->






Cea mai cunoscuta ,,cometa a secolului'' a devenit cunoscuta de cand a fost descoperita anul trecut, multi sustinand ca ar fi planeta Nibiru, cometa care aduce Apocalipsa sau ca ar fi chiar o nava spatiala extraterestra. Cu toate acestea, cometa se comporta foarte ciudat in ultimul timp si o analiza recenta a imaginilor acesteia arata o structura pe care oamenii de stiinta nu au mai vazut-o la cometele anterioare. 
Carl Hergenrother de la Laboratorul Lunar si Planetar din Tucson, Arizona, a remarcat la cometa ISON, ca in ultima luna ritmul de producere a gazelor a crescut conform asteptarilor, in timp ce ritmul de producere a prafului nu a crescut la fel. 

Un observator foarte apreciat al cometei, John Bortle este la fel de nedumerit de aspectul recent al cometei, comentand ca, dupa ultimele imagini ale cometei impreuna cu propria sa impresie vizuala, aceasta este ''pur si simplu ciudata''.
''Aceasta cometa se afla in prezent la o distanta de soare unde nu ar trebui sa mai prezinte o astfel de dihotomie in privinta aspectului''. ''Deci, ce prezice aspectul actual al cometei ISON sau ce inseamna? Sincer, nu stiu. Tot ce pot spune este ca nu-mi place aspectul ciudat al acesteia in acest moment'', a declarat Bortle.

Un pas inainte, un pas inapoi

Pe 19 octombrie, ISON parea ca devine stralucitoare intr-un ritm mai rapid. Pe 21 octombrie, observatorul Bruce Gary din Arizona a sesizat o crestera dramatica in stralucire a cometei, care a inceput pe 19 octombrie. Dar, patru zile mai tarziu, cometa a inceput sa prezinte semne de slabire in intensitate mai degraba decat de stralucire. Gary, un pic exasperat, a comentat: ''Eu nu stiu ce se intampla cu aceasta cometa!''.


         

Dupa toate observatiile facute din 4 septembrie pana acum, reiese ca ISON raspunde la apropierea de soare mai mult ca un corp solid decat ca o cometa.


Fotografii furnizate de Telescopul Hubble cu cometa ISON: