4 martie 2014

Istoria ucraineana: De la primul razboi mondial pana la Revolutia din 2014


-->



O privire asupra tulburarilor actuale din Ucraina prin prisma evenimentelor istorice moderne.
Dupa incheierea primului razboi mondial, Ucraina a fost invinsa si divizata, iar sovieticii controlau o mare parte a tarii. In 1922, Ucraina impreuna cu Rusia au devenit membrii fondatori ai Uniunii Sovietice...
Apoi, in 1932, a inceput marea foamete care dus la moartea a 10 milioane de ucraineni. Aceasta a fost agravata de politicile noului sef al partidului comunist, Iosif Stalin.
Apoi a venit Marea Teroare: Doua valuri de represiune si persecutie politica stalinista in Uniunea Sovietica a dus la uciderea a 681,000 de oameni, inclusiv 80% din elita culturala ucraineana si trei sferturi din toti ofiterii ucraineni de rang inalt ai Armatei Rosii.
Apoi a venit cel de-al doilea razboi mondial.
Armatele germane au invadat Uniunea Sovietica in iunie 1941, incepand un razboi total de patru ani. In batalia de la Kiev, trupele Axei au incercuit si au asediat capitala. Mai mult de 600,000 de soldati sovietici au fost ucisi sau au fost luati prizonieri. Pierderile cauzate populatiei ucrainene in timpul razboiului sunt estimate intre cinci si opt milioane de oameni, inclusiv peste o jumatate de milion de evrei ucisi de catre echipe de exterminare naziste, uneori cu ajutorul colaboratorilor locali.
Coruptia sub conducerea celui de-al doilea presedinte al Ucrainei a pregatit ascensiunea primului ministru de atunci Viktor Ianukovici la presedintie in alegerile din Ucraina, care au fost fraudate conform deciziei Curtii Supreme de Justitie.
Ianukovici a fost inlaturat de la putere apoi prin pasnica Revolutie Portocalie, in numele liderilor de opozitie Viktor Iuscenko care a devenit presedinte si Iulia Timosenko care a devenit prim-ministru.
Apoi, Ianukovici, a recastigat functia de prim-ministru in 2006, dar a pierdut in alegerile anticipate un an mai tarziu cand Timosenko va deveni prim-ministru din nou.
Apoi a venit criza gazelor naturale in ianuarie 2009, cand Rusia a oprit furnizarea de gaze naturale catre Ucraina in mijlocul iernii. Datorita faptului ca Ucraina este ea insasi principala cale de aprovizionare a unei mari parti a Europei, aceasta a fost o problema destul de mare. Timosenko in cele din urma a semnat un acord pentru a redeschide conductele, dar nu inainte ca Ucraina sa sufere pierderi economice majore.
Ca urmare a esecului politic, Ianukovici a fost ales presedinte din nou in 2010. Si in octombrie 2011, Timosenko a fost condamnata la sapte ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, deoarece ea a semnat acordul pentru gazele naturale cu presedintele rus Vladimir Putin.
In 2012, Uniunea Europeana si Ucraina au inceput negocierile pentru ca aceasta sa se alature grupului celor 28 de natiuni. Presedintele Viktor Ianukovici a cerut Parlamentului sa adopte legi pentru ca Ucraina sa indeplineasca criteriile UE.
Dupa cele trei luni de proteste pe Euromaidan, care au inceput la sfarsitul anului 2013, Ianukovici - care a simtit presiunea economica - a suspendat brusc eforturile de a se alatura UE. Apoi s-a razgandit si a semnat un acord cu Putin, care a oferit un ajutor financiar de 15 miliarde de dolari si o reducere de 33% la gazele naturale rusesti. Ca rezultat, protestele au degenerat si au devenit mai violente, cerandu-se alungarea lui Ianukovici si o respingere a acordului rusesc in favoarea unei imbratisari complete a Europei.
Iulia Timosenko este eliberata din arest in Kharkiv, acuzandu-l pe presedintele Ianukovici. Acesta a parasit Kievul, iar Parlamentul a numit un nou purtator de cuvant si un ministru de interne. Protestatarii au preluat securitatea la Kiev.

          



Sursa: The Daily Conversation