7 martie 2015

Moeraki: Misterioasele sfere din Noua Zeelanda







Moeraki Boulders sunt niste bolovani sferici neobisnuit de mari, care arata ca niste oua de animale preistorice gigantice. Formatiunile de roca se intind de-a lungul plajei Koekohe Beach de pe coasta Otaho din Noua Zeelanda intre Moeraki si Hampden. Bolovanii sunt fie imprastiati, fie in gramada de-a lungul plajei si sunt protejati intr-o rezervatie stiintifica.


Rocile variaza de la 0,5 metri la 2,2 metri in diametru si pot cantari pana la sapte tone. Unele dintre pietre seamana cu o carapace de broasca testoasa gigant, iar altele sunt complet netede si stralucitoare.
Cele mai multe dintre ele prezinta caracteristicile unor meteoriti. Nimeni nu stie de unde au venit.
Unii vizitatori care vin sa admire aceste sfere sugereaza ca acestea au aterizat acolo dupa o explozie vulcanica, altii spun ca ar fi oua de dinozauri sau chiar merg mai departe, spunand ca sunt de natura extraterestra.








Oamenii de stiinta sustin ca pietrele sferice sunt opera naturii si sunt compuse din calciu cristalizat, fiind vechi de aproximativ 60 de milioane de ani.

Legendele Maori spun ca bolovanii ar fi ramasitele unor cosuri cu tipari, tigve si cartofi dulci aduse la tarm din epava unei Arai-te-uru, o canoe mai mare, asemanatoare cu Arca lui Noe. Aceasta legenda vorbeste despre bancurile de nisip tari (ca piatra) care se intind dinspre mare de la Shang Point, ca fiind carena pietrificata a acestei epave, iar promontoriul stancos din apropiere, fiind corpul capitanului canoei. O parte din sfere au in mijloc o cavitate sau un miez de piatra, pe cand pietrele Moeraki de la Shang Point, numite si pietre katitki, par a fi niste cosciuge enigmatice. In mijlocul lor se gasesc oase de mososauri si plesiosauri, animale care au trait in Paleocen, adica acum 65 de milioane de ani. Nimeni nu stie cum au ajuns osemintele unor astfel de mastodonti in mijocul acestor sfere de piatra.

In 1848, W.B.D. Mantell a schitat plaja si bolovanii ei, mai numerosi ca acum. Bolovanii au fost descrisi in rapoartele coloniale din anul 1850 si in numeroase articole populare din acea perioada. In prezent au devenit o populara atractie turistica.