11 mai 2015

Misterioasa piramida mayasa de la Coba - Un alt mister al istoriei







Ruinele marelui oras Coba, o constructie a civilizatiei precolumbiene maya, se afla in statul Quintana Roo, Mexic. In centrul orasului a fost ridicat centrul de temple Ixmoja. Printre acestea se afla maiestuoasa piramida Nohoch Mul, care are o inaltime de 42 de metri si are 120 de trepte care duc spre varf. Datorita dimensiunilor sale este considerata ca fiind cea mai mare constructie antica din Peninsula Yucatan.


De cand a fost construita, piramida a suferit numeroase modificari, care au dat intregului sit arheologic un grad de misticism. Situl se afla la 90 de kilometri de faimosul sit arheologic Chichen Itza si se estimeaza ca a fost construit intre anii 500 si 900 d.Hr. Orasul se afla la intersectia a doua lagune.
Printre elementele reprezentative ale culturii Maya prezente in Coba, se pot evidentia cateva artefacte frumoase din ceramica, care dateza din anul 100 d.Hr., cand acest oras ''stravechi'' a devenit centrul puterii in nordul Yucatanului.



Orasul a fost construit pe o intindere de 80 de kilometri patrati si a avut capacitatea de a gazdui cel putin 50.000 de locuitori.



Chiar in mijlocul acestui oras antic a fost ridicat centrul de temple Ixmoja.
Structurile de la Coba si-au conservat aspectul original, pre-hispanic datorita faptului ca aceasta zona este mai izolata si nu a fost inca promovata.