Complexul de piramide in forma de trepte este situat la sud-est pe insula Tenerife, in orasul Guimar, si se intinde pe o suprafata de 64.000 de metri patrati. Conform informatiilor oficiale, piramidele au fost construite in urma cu 5000 - 7000 de ani, cam in acelasi timp cu cele din Egipt, Mexic, Peru, fiind foarte asemanatoare intre ele.
Pe de alta parte, unii oameni de stiinta sustin ca piramidele au fost construite de catre fermierii locali in a doua parte a secolului al 19-lea. Ei au folosit ca material de constructie pietrele gasite in pamant in timpul saparii canalelor de irigatii. Batranii spun ca structuri similare se gaseau mai demult peste tot in Tenerife, dar acestea au fost jefuite, iar materialele au fost folosite pentru proiecte de constructii.
Dar piramidele sunt situate intr-un loc unde nu se cultiva pamantul. Modul in care sunt construite si amplasarea acestora sugereaza ca acestea au fost utilizate pentru ritualuri sau din motive astronomice, sau ambele.
Arheologul si antropologul norvegian,Thor Heyerdhal, a explorat piramidele in anii 1990. El a trait in Tenerife timp de 7 ani si a sustinut ca piramidele erau mai mult decat gramezi de pietre.
Si iata care sunt argumentele sale. Pietrele folosite pentru constructia piramidelor au fost prelucrate. Pamantul de sub ele a fost nivelat, iar pietrele nu provin de pe campurile din jurul acestora, ci din stanci de origine vulcanica, fara a folosi nici un fel de mortar.
Tot Heyerdhal a observat alinierea astronomica a piramidelor din Guimar. Daca urci pe cea mai inalta piramida in timpul solstitiului de vara, se poate observa un fenomen interesant - un apus de soare dublu. El a mai observat si ca toate piramidele au treptele pe latura vestica, ceea ce permite in timpul urcarii observarea exacta a fazelor rasaritului soarelui, in zilele ambelor solstitii.
Heyerdhal nu a putut niciodata sa afle cat de vechi erau piramidele si cine le-a construit. Dar el a descoperit o pestera, aflata sub una dintre piramide, care a fost locuita odata de populatia locala Guanche. Se spune ca primii locuitori ai arhipelagului, care au trait aici cu doua mii de ani inainte de Hristos, au fost populatia ''Guanche''. In limba lor, ''Guan'' insemna ''omul'', iar ''che'' indica ''muntii albi'', respectiv, cel mai inalt munte Teide, al carui varf era acoperit de zapada.
Populatia Guanche este la fel de misterioasa ca si piramidele de pe arhipelag. Acesta este principalul mister al insulei, deoarece nu a aflat nimeni niciodata de unde au venit.
Descendentii atlantilor
Potrivit scriitorului roman, Plinius cel Batran, insulele Canare au fost nelocuite in timpul secolului al 7-lea si al 6-lea i.Hr., dar existau ruinele unor structuri mari, care au fost descoperite in zona. Locuitorii arhipelagului (numit ''lacasul celor binecuvantati'') au fost mentionati in unele legende antice grecesti.
Au fost Guanches descendentii putinilor atlanti care au supravietuit dupa dezastrul mitic?
Un rege Guanche. |
Spaniolii care au ajuns pe insulele Canare in secolul al 14-lea, i-au vazut pe Guanches exact asa cum sunt descrisi mai sus. Conform rapoartelor lor, insula a fost locuita de oameni inalti, cu pielea alba, blonzi si cu ochi albastri. Inaltimea lor medie a fost de peste 180 cm, dar au existat ''giganti'' care aveau mai mult de 2 m inaltime.
Limbajul Guanches a fost aspectul cel mai interesant pentru europeni. Acestia puteau comunicau intre ei, fara sa scoata un sunet, miscandu-si doar buzele. Ei erau puteau sa trimita semnale de la unul la altul numai prin fluierat, uneori chiar de la o distanta de 15 km. Fluieratul este folosit si in zilele noastre de catre locuitorii de pe insula La Gomera. Copiii o invata la scoala, de asemenea, ca limba traditionala.
Si aici este partea interesanta. Jean de Bethencourt, cuceritor al insulelor Canare, a scris in jurnalul sau:''La Gomera este patria oamenilor inalti. Ei vorbesc doar cu buzele, ca si cum acestia nu au limba.''
Sapaturile arheologice recente sustin teoria ca piramidele au constituit vreme de cateva secole centrul spiritual al insulei si totodata capitala Regatului Guanche.
Parcul etnografic ''Piramides de Guimar''
Sursa: http://ancients-bg.com/secrets-of-the-canary-island-pyramids/