15 noiembrie 2015

Rujm el-Hiri - Un monument preistoric ''Stonehenge'' plin de mister a fost descoperit in zona Inaltimilor Golan







Vedere aeriana a sitului.

Monumentul se afla pe un teren presarat cu dolmene vechi sau morminte care amintesc de o perioada indepartata, cu mult inainte de aparitia marilor centre urbane ale civilizatiei in Mesopotamia si Egipt. Potrivit legendei, acesta ar fi fost taramul gigantilor antici. La fel ca Stonehenge, constructia de piatra este concentrica, avand in centru un tumul de piatra.

O vedere a sitului la nivelul solului. 
Situl, cunoscut sub numele de Rujm el-Hiri, sau, mai recent, Ghilgal Refa'im (in ebraica pentru ''Roata Gigantilor'', referindu-se la o rasa de giganti din timpuri biblice), a fost descoperit prima data la nord-est de Marea Galileei, in zona Inaltimilor Golan (o regiune revendicata de Israel si Siria), in timpul unui studiu arheologic efectuat in 1967-1968, dupa ''Razboiul de Sase Zile''. Sapaturile arheologice au fost continuate intre anii 1989 si 1992 de catre Moshe Kochavi si Yonathan Mizrachi datorita unui proiect al Institutului de Arheologie al Universitatii din Tel Aviv.

Intrarea intunecata a camerei mortuare descoperite in centrul sitului megalitic.


Denumit si ''Stonehenge-ul Orientului'', se estimeaza ca are aproximativ 5000 de ani vechime. Datand din perioada timpurie a Epocii Bronzului (3000 - 2700 i.Hr.), se crede ca situl este contemporan cu monumentul preistoric Stonehenge din Marea Britanie.

Intre cinci si noua inele circulare masive inconjoara o camera mortuara centrala, cel mai mare inel avand peste 152 de metri latime si o inaltime de 2,5 metri. Inelele nu sunt toate complete, iar unele dintre ele sunt conectate cu ziduri scurte, formand ''spite'' in roata gigant. Zidurile au o grosime intre 3.2 si 3.3 metri. Gramada centrala din piatra are aproximativ 5 metri inaltime si un diametru intre 20 si 25 de metri.

Interiorul camerei mortuare.


Deci, ce reprezinta aceasta neobisnuita constructie monumentala antica? Cine a construit-o initial, si de ce?
Au aparut diferite explicatii. Cei mai multi sugereaza ca a fost un loc de cult, unde au avut loc ceremoniile in timpul celor mai lungi si celor mai scurte zile ale anului. Altii sustin ca a fost pur si simplu un loc pentru inmormantare monumental pentru un lider important. Altii sugereaza ca a fost un loc unde se efectuau observatii astronomice pentru calcule legate de scopuri religioase sau un calendar vechi in scopuri agricole. Toate ipotezele s-au bazat pe interpretari ale materialelor descoperite si studiate la acest sit.
Sapaturile ulterioare au aratat ca este una dintre cele mai vechi si mai mari structuri din regiune.

            







Sursa: http://www.ancient-origins.net/