7 noiembrie 2015

Satelitii NASA dezvaluie geoglife vechi de 8000 de ani in Kazahstan






Imaginile surprinse de satelitii NASA au dezvaluit mai mult de 260 de forme - figuri geometrice de patrate, cruci, linii si inele, inclusiv o svastica si o cruce, gravate intr-o stepa arida din nordul Kazahstanului.
Aceste geoglife misterioase sunt considerate a avea cel putin 8000 de ani vechime, avand o suprafata care variaza intre 90 si 400 de metri.
Geoglifele au fost descoperite pe Google Earth de Universitatea Kostanay din Kazahstan si Universitatea din Vilnius, Lituania.
Oamenii de stiinta cred ca structurile ciudate ar fi putut fi folosite pentru a efectua ritualuri antice sau pentru a urmari soarele.

Geoglifele din Turgai, Kazahstan au fost identificate pentru prima oara pe Google Earth in 2007 de economistul kazah Dimitriy Dey. Acestea sunt create din movile de pamant care au o inaltime de 0.9 metri si o latime de 9 metri. El nu crede ca acestea au fost menite sa fie vazute din cer, respingand teoriile radicale care spun ca au fost create de extraterestri sau de nazisti. Dupa parerea lui, unele figuri au fost create de-a lungul liniilor drepte pentru a fi folosite ca ''observatoare orizontale pentru a urmari miscarile soarelui in crestere'' intr-un mod similar cu Stonehenge.

Una dintre cele mai mari figuri este un patrat format din 101 movile de pamant, cu colturile conectate printr-o cruce diagonala.


O alta structura pare a fi o svastica. Acest simbol este asociat cu nazistii astazi, dar, de fapt, a fost un simbol antic folosit mai mult de 3000 de ani  pentru a descrie prosperitatea si puterea. Acest simbol reprezinta norocul in hinduism, budism si jainism. Multi hindusi pictau in mod traditional simbolul svasticii pe usi in timpul festivalurilor pentru a primi zeii inauntru.



De asemenea, zvastica a fost un motiv popular decorativ in arta greaca, romana, celtica si bizantina, facandu-l unul dintre cele mai comune simboluri din istoria omenirii.

Simbolul svasticii vazut din spatiu in Turgai, Kazahstan.

Inelul Bestamskoe este printre asa-numitele geoglife in stepa din Kazahstan.

Crucea Ashsutastinsky
Cele mai multe dintre forme au fost create din movile pe pamant, dar svastica a fost construita prin aranjarea lemnului.

''Incepand de astazi, putem spune doar un singur lucru, aceste geoglife au fost construite de oamenii antici. De catre cine si in ce scop, ramane un mister'', afirma arheologii de la Universitatea Kostanay, Irina Shevnina si Andrew Logvin.

NASA a cerut astronautilor de la Statia Spatiala Internationala sa faca cat mai multe poze in regiune, in speranta de a descifra geoglifele.






Sursa: http://www.dailymail.co.uk/