Pentru savantii in istorie si credinta este cea mai de pret comoara. Aceasta colectie de 70 de carti mici avand paginile de plumb legate cu sarma, ar putea dezlega o parte din secretele perioadei timpurii a crestinismului.
Academicienii sunt impartiti in privinta autenticitatii lor, dar daca este adevarat, acestea ar putea fi o dovada la fel de importanta ca descoperirea manuscriselor de la Marea Moarta din 1947.
Aceste manuscrise au fost descoperite intr-o pestera nu departe de Iordania, cunoscuta ca fiind locul in care s-au refugiat crestinii dupa caderea Ierusalimului in anul 70 d.Hr. Documente din aceeasi perioada au fost decoperite anterior acolo.
Pe paginile lor nu cu mult mai mari decat un card de credit sunt imagini, simboluri si cuvinte care par sa se refere la Mesia, si posibil, la Rastignire si Inviere.
Multe dintre carti sunt sigilate, fapt care a determinat academicienii sa speculeze ca ele sunt de fapt colectia pierduta de manuscrise mentionate in Apocalipsa din Biblie.
Testele initiale facute pe tablite indica faptul ca unele dintre ele ar putea data din primul secol d.Hr.
Conform datarii, aceste manuscrise ar putea fi printre cele mai vechi documente crestine, anterioare scrierilor Sf. Pavel. Perspectiva ca acestea ar putea contine relatari din ultimii ani de viata ai lui Isus, i-a incantat pe oamenii de stiinta - desi entuziasmul lor este temperat de faptul ca expertii au mai fost pacaliti anterior de falsuri sofisticate.
David Elkington, un savant britanic de istorie religioasa veche si arheologie, precum si unul dintre putinii care au examinat manuscrisele, a spus ca ar putea fi ,,cea mai mare descoperire a istoriei crestine''. ,,Este un gand care imi taie respiratia faptul ca am avut aceste obiecte care ar fi putut fi detinute de primii sfinti ai Bisericii, a spus el.''
Dar misterele din paginile lor vechi nu sunt singura ghicitoare. Astazi, locul unde sunt, este de asemenea un mister. Dupa descoperirea lor de catre un beduin iordanian tezaurul a fost ulterior achizitionat de un beduin israelian, despre care se spune ca le-a trecut ilegal peste granita in Israel, unde au si ramas.
Cu toate astea, guvernul iordanian lucreaza acum la cele mai inalte niveluri pentru a repatria si proteja colectia.
Philip Davies, profesor emerit de studii biblice la Universitatea Sheffield, a declarat ca exista dovezi puternice ca aceste carti in forma de placi turnate au o origine crestina, ele continand o harta cu imaginea orasului sfant Ierusalim.
,,De indata ce am vazut asta, am fost uluit, a spus el. Am fost izbit de evidenta acestei imagini crestine. Exista o cruce in prim-plan si in spatele ei este ceea ce trebuie sa fie mormantul (lui Isus), o cladire mica cu o deschidere si in spatele ei zidurile orasului. Exista ziduri reprezentate si pe alte pagini ale acestor carti si ei sunt aproape siguri ca este vorba de Ierusalim. Aceasta este o crucificare crestina care are loc in afara zidurilor orasului.''
|
Tablitele din metal contin pagini cu imagini, simboluri si cuvinte care, posibil, fac referire la Mesia si chiar la Rastignire. |
|
Pestera unde au fost decoperite manuscrisele |
Echipa britanica care conduce lucrarile se teme ca detinatorul israelian al manuscriselor cauta sa vanda pe piata neagra unele manuscrise sau mai rau, sa le distruga. Dar omul care le detine neaga acuzatiile si pretinde ca au fost in familia lui de 100 de ani.
Dr. Margaret Barker, fost presedinte al Societatii pentru studiul Vechiului Testament, a spus : ,, In Apocalipsa se vorbeste de o carte sigilata care a fost deschisa doar de Mesia. Alte carti din perioada aceea vorbesc despre cartile sigilate ale intelepciunii si de o traditie secreta transmisa de Isus ucenicilor sai cei mai apropiati. Acesta este contextul pentru aceasta descoperire.''
Profesorul Davies a declarat : ,,Posibilitatea originii crestin-ebraice este cu siguranta sugerata de imagini si in caz se dovedeste acest lucru, aceste codexuri vor aduce o lumina noua si dramatica asupra intelegerii noastre asupra unei perioade foarte importante, dar pana in prezent putin inteleasa a istoriei. Dl. Elkington, care depune toate eforturile sa aduca manuscrisele inapoi in Iordania, a declarat : ,,Este vital ca aceasta colectie sa fie recuperata intacta si in cele mai bune conditii pentru toata lumea.''
-->