29 august 2012

Inscriptii misterioase in piatra la Ierusalim




Inscriptiile misterioase in piatra facute cu mii de ani in urma si descoperite recent intr-o excavatie sub Ierusalim, i-a uimit pe arheologi.Sapatorii israelieni care au descoperit complexul de camere sapate in stratul de roca in cea mai veche parte a orasului, au gasit recent trei inscriptii in forma de ''V'' taiate una langa cealalta in podeaua de calcar a uneia dintre camere, avand aproximativ 5 centimetri adancime si 50 centimetri lungime. Nu a fost gasit niciun indiciu referitor la identitatea celui care le-a facut sau la ce au servit.


Arheologii care se ocupa de sapaturi neavand prea multe informatii nu au reusit sa lanseze nicio teorie in privinta naturii lor, a declarat Eli Shukron, unul din cei doi directori ai digului.

 ,,Sculpturile sunt foarte ciudate si foarte interesante, a spus Shukron.

Inscriptiile au fost gasite intr-un dig cunoscut sub numele de Orasul lui David, o sapatura delicata din punct de vedere politic fiind condusa de catre arheologi ai guvernului israelian si finantata de catre un grup de evrei nationalisti din cartierul palestinian Silwan, in Ierusalimul de Est.
Arheologii spun ca aceste sculpturi facute acum cel putin 2800 de ani, ar fi sustinut o structura din lemn, care ar fi fost in interiorul camerei sau ar fi servit unui scop propriu. Arheologii confruntati cu acest artefact curios nu reusesc sa faca nicio presupunere privitoare la natura lui, desi au zeci de ani de experienta in domeniu.
Nu pare sa mai existe o alta sculptura de acelasi fel in acest sit arheologic.
O harta veche de un secol folosita intr-o expeditie condusa de exploratorul britanic Montague Parker, care cauta comori pierdute ale Templului Evreiesc din Ierusalim intre anii 1909 si 1911, contine  forma de ''V'', desenata intr-un canal subteran aflat nu prea departe de acest loc. Arheologii nu au excavat zona inca.
Cioburile de ceramica gasite in camere arata ca au fost utilizate in jurul anului 800 i.Hr., cand Ierusalimul era sub domnia regilor iudei, spun arheologii. In acea perioada camerele par sa fi fost umplute cu moloz pentru a sprijini construirea unui zid de aparare.
Scopul complexului este o parte a enigmei. Liniile drepte ale peretilor si nivelul podelelor sunt dovada unei remarcabile inginerii.


Un singur obiect gasit in camera de langa cea cu inscriptiile - o piatra care seamana cu o sculptura moderna  lasata in pozitie verticala atunci cand a fost umpluta camera - ar putea oferi un indiciu. Aceste pietre au fost folosite in Orientul Mijlociu antic ca un punct focal pentru un ritual sau o comemorare a stramosilor morti, spun arheologii, si este foarte probabil o ramasita a religiilor pagane pe care profetii orasului Israelit au incercat s-o eradicheze. Aceasta este prima piatra gasita intacta in sapaturile din Ierusalim.
Dar semnificatia rituala a acestei pietre nu inseamna neaparat ca intregul complex a fost un templu. S-ar putea pur si simplu sa fi fost un colt dedicat practicii religioase intr-o cladire al carei scop a fost banal.
Expertii aflandu-se in imposibilitatea de a veni cu o teorie despre inscriptii, au postat pe pagina lor de Facebook poze cu sapaturile facute in cetatea lui David si au solicitat sugestii. Rezultatele au variat de la ,,un sistem de panouri din lemn care a sustinut un alt element'', sau ,,matrite in care ar fi fost turnat metalul topit'' la cele mai fanteziste : ebraica veche sau caractere egiptene, sau un simbol pentru apa, mai ales ca este aproape de un izvor.
Palestinienii si unii arheologi israelieni au criticat aceste sapaturi pentru ceea ce spun ei ca ar fi o concentrare excesiva asupra ramasitelor evreiesti. Arheologii, care fac aceste sapaturi sub auspiciile guvernului din Israel, neaga aceste lucruri.



   

Sursa : http://news.yahoo.com/