-->
Gobekli Tepe este un sanctuar neolitic situat pe un deal, in sud-estul regiunii Anatolia din Turcia. Este cea mai veche structura religioasa facuta de om. Situl a fost cel mai probabil construit in al 10-lea mileniu i.en. Arheologii germani si turci au inceput sapaturile la acest sit din 1994. Prima data a fost descoperit in urma cercetarilor realizate de Universitatea din Istanbul si Universitatea din Chicago in 1964, ajungandu-se la concluzia ca dealul nu putea fi in intregime o caracteristica naturala si acceptand ca acolo s-ar afla un cimitir bizantin. Acest lucru a fost mentionat prima data in articolul lui Peter Benedict ''Studiu de lucru in sud-estul Anatoliei'' (1980).
In 1994, arheologul Klaus Schmidt de la Institutul Arheologic German din Istanbul a remarcat articolul lui Benedict si a vizitat situl, recunoscand ca acesta era, de fapt, un sit neolitic mult mai vechi. Din 1995, sapaturile au fost efectuate de Institutul Arheologic German din Istanbul si de Muzeul Sanliurfa, sub conducerea lui Schmidt. Dealul a fost exploatat agricol inainte de a fi excavat. Generatii de localnici au mutat frecvent pietrele si le-au pus gramezi pentru a degaja locul, multe dovezi arheologice fiind distruse in acest proces.
Oamenii de stiinta de la Hochschule Karlsruhe au inceput cercetarile la ramasitele arhitecturale si recent au descoperit piloni in forma de T. Unii dintre acesti piloni se pare ca au suferit incercari de distrugere, probabil, de catre fermierii care le-au confundat cu pietre obisnuite de mari dimensiuni.
Sursa: EasternTurkey1