30 decembrie 2015

Piramida din Cholula, cea mai mare piramida antica din lume






Piramida Cholula si Biserica Nuestra Senora de los Remedios (Credit: www.mexonline.com)

Situata pe platoul central al Mexicului, ascunsa vederii, se afla cea mai mare piramida antica din lume. Locul in care se afla aceasta minune este Cholula, un mic sat aflat la marginea orasului Puebla. La prima vedere se vede numai fermecatoarea biserica coloniala La Iglesia de los Remedios, construita in secolul 16. Uimitor este totusi faptul ca aceasta biserica se afla deasupra Marii Piramide Tepanapa, deseori mentionata ca Piramida Cholula.
Acoperit de vegetatie, dealul pe care a fost construita biserica, este de fapt locul unde se afla Marea Piramida. Istoria piramidei, impreuna cu evenimentele importante care au urmat, este plina de dramatism si mister.

Gran Plaza Suroeste
Aceasta piramida a fost dedicata zeului Quetzalcoatl, una dintre cele mai importante zeitati din panteonul mesoamerican si din perioadele precolumbiene. In acea perioada, Cholula era unul dintre cele mai mari orase din Mexic si, de asemenea, un centru religios.
Constructia piramidei a inceput cu o suta de ani inainte de Hristos si a trecut prin mai multe etape inainte de atingerea formei sale finale. Cea mai veche piramida de la Cholula a fost construita in aceeasi perioada cu cea de la Teotihuacan, un alt oras religios important mesoamerican, aflat la aproximativ 100 de km nord-vest de Cholula. De-a lungul secolelor, Marea Piramida de la Cholula 'a crescut'' pe masura ce constructorii au facut completari la structura existenta.


In jurul anului 600 d.Hr, Cholula a fost cucerita de catre olmeci, care au facut, de asemenea, adaugiri la piramida orasului. Cu toate acestea, in jurul anului 1100 d.Hr, orasul a cazut in mainile toltecilor. Se spune ca atunci cand toltecii au ocupat Cholula, Marea Piramida era deja scufundata in mare parte sub pamant, fiind acoperita de vegetatie si copaci in intregime. Decat sa refaca acest templu antic, toltecii au decis sa-l lase asa cum a fost si s-au concentrat pe construirea de noi temple. Sub conducerea toltecilor, orasul Cholula a inflorit si a reusit chiar sa-si mentina independenta o perioada in fata extinderii Imperiului Aztec.

''Los bebedores'' - pictura murala, Marea Piramida de la Cholula.
Cu toate acestea, in cele din urma Cholula a fost cucerita de azteci, apoi a cazut in mainile spaniolilor. In anul 1519, conchistadorul spaniol Hernan Cortes a ajuns in Cholula, al doilea mare oras din Mexic, in acea perioada.
Ca si toltecii, nici aztecii nu au refacut Marea Piramida de la Cholula. Ca urmare, atunci cand au sosit spaniolii, ei nu au stiut ca aceasta era o structura facuta de mana omului, ci au crezut ca era doar un deal natural.
In 1594, colonialistii spanioli au construit o biserica numita Biserica Nuestra Senora de los Remedios, cunoscuta si sub numele de Santuario de la Virgen de los Remedios.

Scarile restaurate - Piramida Cholula.
Marea Piramida de la Cholula a fost redescoperita abia in secolul al 20-lea. In 1910, cand autoritatile au inceput constructia unui azil de nebuni la baza Marii Piramide, au descoperit cateva tuneluri si structura piramidei. Tunelurile subterane au o lungime de 8 km si au fost facute cu scopul de a investiga interiorul piramidei. Astazi, aceste tuneluri permit vizitatorilor sa vada diferitele etape de constructie a piramidei. Au avut loc in total patru etape de constructie, timp de sute de ani. Desi este luminata cu lampi in interior, locul pare bantuit si cel mai sigur iti doresti sa iesi inainte de caderea noptii.

In interiorul Piramidei Cholula.

In plus fata de tuneluri, in afara exista altare, scari si platforme care pot fi explorate. Se poate vedea, de asemenea, o parte a piramidei, care a fost reconstruita de arheologi. Nu numai ca piramida Cholula reprezinta cea mai mare structura unica din Mexic, dar poarta de asemenea, distinctia de a avea cea mai mare baza decat orice piramida din lume, depasind bazele marilor piramide din Egipt.

Ruinele unui altar la Marea Piramida din Cholula. Cand a fost excavat, altarul continea doua cranii deformate de copii decapitati.(Foto: Justin Ames)

Potrivit Guinness Book of Records, Cholula este, de fapt, cea mai mare piramida, precum si cel mai mare monument construit vreodata in lume, cu un volum total estimat la peste 4.450.000 de metri cubi. Prin comparatie, Marea Piramida din Giza, desi de aproximativ 2,5 ori mai mare decat inaltimea Marii Piramide din Cholula, are un volum de aproximativ 2.500.000 de metri cubi.
Situl a fost in mica parte excavat si nimeni nu stie inca ce secrete minunate poate dezvalui in timp Marea Piramida de la Cholula.

O sectiune excavata a Marii Piramide din Cholula, Puebla, Mexic.(Foto: Diego Delso/ CC BY SA 3.0)



Altar

Altar






            

            



Surse:

 http://www.mexonline.com/cholula-pyramid.htm

http://www.ancient-origins.net/