2 septembrie 2016

Misterele orasului antic Mohenjo Daro







Sursa foto: Indiatoday.

Cu mii de ani in urma, orasul misterios Mohenjo Daro a gazduit o civilizatie necunoscuta, avansata si prospera care a folosit tehnologii sofisticate si a construit cladiri care au fost unice in lumea antica. Mohenjo Daro a fost un oras antic situat la cca. 80 km sud-vest de actualul oras pakistanez Sukkur, Sindth. Acesta a fost descoperit in anul 1922 de catre R. D. Banerji de la Studiul Arheologic din India, dupa doi ani de sapaturi ample incepute la Harappa.


Numele original al orasului istoric nu este Mohenjo Daro. Nimeni nu stie care este numele sau real, deoarece scrierile de la Harappa nu au fost inca descifrate. Mohenjo Daro se traduce literal ''colina mortilor''. Orasul Harappa si alte situri importante din Valea Indusului au fost descoperite pe o serie de movile aflate pe o suprafata de peste 250 de acri.
Planificarea urbana si arhitectura au uimit mii de arhitecti si arheologi. Orasul vechi de 5000 de ani ar putea gazdui o populatie de 40.000 de oameni. Mohenjo Daro a avut un proiect meticulos de drumuri cu cladiri rectilinii, un sistem de drenaj elaborat, un put imens care servea ca piscina publica si multe cladiri uimitoare. Fara indoiala ca cetatenii acestui oras antic au fost niste planificatori urbani excelenti.
Aproape fiecare casa din Mohenjo Daro avea un spatiu privat pentru scaldat, cu canale de scurgere care dirijau apa murdara afara intr-un canal de scurgere mai mare, care apoi era golit intr-un canal de scurgere corespunzator care era curatat. Nu e prea diferit de sistemul de canalizare de azi, nu-i asa?



De asemenea, este fascinant faptul ca s-au gasit cladiri cu mai multe etaje la siturile din Harappa si Mohenjo Daro.
Un cuptor subteran a fost descoperit de arheologi intr-una din cladiri. Acesta a fost probabil folosit pentru a incalzi baile publice.

Sursa foto: harappa.com



Mohenjo Daro nu prezinta nici o dovada de guvernare religioasa sau de monarhie. Istoricii sugereaza ca orasul a fost, probabil, guvernat ca un oras-stat, de catre oficiali alesi.
In mod surprinzator, orasul nu a avut palate uriase, temple sau monumente.
Una dintre cele mai importante descoperiri facute la sit este o statueta din bronz, pe care istoricii au numit-o ''fata care danseaza''.


Un alt artefact important descoperit la sit este o figura din steatit a unui barbat cu barba. Arheologii au numit aceasta figura, Preotul-Rege



Orasele din Mohenjo Daro si Harappa au fost construite in jurul anului 2500 i.Hr. Civilizatia in sine ar fi cu mult mai veche.
Stilul de viata si credinta oamenilor din Harappa si Mohenjo Daro sunt inca sub semnul intrebarii. Anumite artefacte, cum ar fi Pashupati Seal, sugereaza ca oamenii se inchinau unui ''animal divin'' care i-ar fi protejat de animalele salbatice.

Piscina publica.
Artefactele, relicvele si ruinele scot la iveala faptul ca locuitorii din Mohenjo-Daro detineau inventii care au fost cu mult inaintea timpului lor.
Cum si de la cine au dobandit acesti oameni remarcabili cunostinte despre astfel de tehnologii sofisticate? De ce a disparut aceasta civilizatie enigmatica? Istoria lumii antice este plina de secrete.

Sigilii descoperite la Mohenjo Daro. Sursa foto: harappa.com


              



Sursa: indiatoday. * https://www.scoopwhoop.com/