4 octombrie 2014

NASA a descoperit sfere misteriose pe Marte







NASA sustine ca au fost descoperite noi sfere misterioase de catre Mars Opportunity, care au intrigat oamenii de stiinta. Conform cercetatorului Steve Squyres, de la Universitatea Cornell din Ithaca, ''aceasta este una dintre imaginile cele mai extraordinare din intreaga misiune''.



La inceputul lui 2004, Mars Opportunity, a descoperit sfere similare. Oamenii de stiinta le-au botezat ''afine'' si in curand au descoperit ca acestea erau bogate in hematit. Obiectele sferice, care masoara pana la 3 milimetri in diametru, au fost descoperite pe un afloriment stancos, la vest de craterul Endeavour.






Foto: NASA

Compozitia acestor sfere este complet diferita de ''afinele'' martiene descoperite in 2004. Oamenii de stiinta nu stiu cum au ajuns acolo si ce reprezinta acestea.
''Evident, ne-am gandit imediat ca este vorba de ''afine'', dar, in realitate, aceste sfere sunt diferite'', precizeaza Steve Squyres, intr-un comunicat.
''Sunt foarte diferite in ceea ce priveste concentratia, structura si compozitia, precum si distributia lor fata de ''afine'', a subliniat el, adaugand ca niciodata nu a vazut o astfel de acumulare de sfere pe un afloriment stancos pe Marte. ''Multe dintre aceste sfere sunt sparte si erodate de vant, dar structura lor concentrica este evidenta'', precizeaza omul de stiinta. ''Ele par a fi crocante la exterior si moi la mijloc'', spune Steve Squyres.



Formatiuni similare intalnim si pe Pamant. Un peisaj ciudat intalnim in Navajo Sandstone din Utah, unde pietre rotunde, ca niste sfere, se intind pe hectare intregi. Mult timp aceste roci au fost un mister, dar cercetarile recente au aratat ca pietrele au o vechime de doar 25 de milioane de ani, in timp ce Navajo Sandstone dateaza de acum 190 de milioane de ani.


Cele mai recente roci sunt cele de pe Platoul Paria din Arizona, care au doar 300.000 de ani, conform unui studiu publicat in Geological Society of America Bulletin. Conform geologului Marjorie Chan, de la Universitatea Utah din Salt Lake City, aceste pietre au fost mutate de apa, de curenti, iar acest fenomen poate fi intalnit si pe alte planete.





Sursa: science.hotnews * 7est