Arheologii au scos la iveala unele structuri antice monumentale in locuri diferite, care manipuleaza sunetul pentru efecte senzoriale si pentru a influenta mintea umana.
Aceste structuri antice cu un aspect special au fost gasite in Irlanda, Malta , sudul Turciei si Peru. Cercetatorii cred ca au fost special concepute sa conduca si sa transforme sunetul pentru producerea unor efecte senzoriale.
Hypogeum - Malta |
Hypogeum - Malta |
Templul subteran Hal Saflieni Hypogeum de pe insula Malta, de exemplu, este o structura complexa din piatra ce are o vechime 6000 de ani, conceputa sa manipuleze sunetul. Constructia contine camere curbate si coridoare centrale, cu un design complicat, in care vocile joase creeaza ecouri stranii care reverbereaza, iar sunetele sau cuvintele rostite pot fi auzite in anumite locuri destul de clar, la toate cele trei niveluri ale sale.
Templul subteran Hal Saflieni Hypogeum, Malta |
Oamenii de stiinta cred ca anumite frecvente de vibratii sonore, create atunci cand sunetul este emis in interiorul zidurilor, influenteaza functiile cerebrale umane ale celor aflati in respectiva zona auditiva.
Un studiu realizat in 1994 de catre Universitatea Princeton a descoperit efecte similare de sunet in camerele antice de la constructiile megalitice, cum ar fi Newgrange in Irlanda si Wayland's Smithy in Anglia.
Expertii sugereaza ca specificul efectelor de sunet variaza in functie de dimensiunile camerei si calitatea pietrei.
Gobleki Tepe, Turcia |
Locatia antica Gobleki Tepe din sudul Turciei, care dateaza din 10.000 i.Hr. este alcatuita din 20 de structuri din piatra circulare, care au fost ingropate. Aceste structuri prezinta stative de calcare masive, in forma de T.
Cercetatorii au constatat ca un stativ de calcar, aflat in centrul unui altar circular, ,,canta'' atunci cand este lovit cu dosul palmei.
,,Cat de curios este faptul ca astfel de structuri antice diferite, separate de atat de mult timp si spatiu, au in comun aceste trasaturi care implica o serie de cunostinte sofisticate'', spun cercetatorii.
Sursa : presstv * niburunews