-->
Campia borcanelor este unul dintre cele mai vechi mistere arheologice din partea de sud-est a Asiei. Situata pe platoul Xieng Khouang din Muntii Indochinei, aceasta cuprinde circa 90 de situri cu ,,borcane'', iar fiecare sit contine de la 1 la 400 de asfel de obiecte.
Se estimeaza ca aceste obiecte au fost realizate cu 3000 de ani in urma, cele mai multe fiind facute din gresie, iar cel mai inalt avand aproximativ 2.7 metri. La o prima privire ele par asezate la intamplare, dar dupa numeroase studii, s-a stabilit ca acestea sunt pozitionate pentru a imita o constelatie. Toate sunt negre, ca niste guri de tun tintind in toate directiile, unele pastrand inca ,,capacul'' original.
In ceea ce priveste scopul lor, s-au facut numeroase speculatii - de la pahare pentru o rasa gigantica, pana la obiecte pentru colectat apa sau urne funerare -, dar nu s-a ajuns la nicio certitudine. Cele mai multe ,,borcane'' sunt goale, insa, in cateva au fost gasite trupuri, unelte sau statui miniaturale ale lui Buddha.
Nimeni nu stie cu precizie cine a sculptat aceste uriase borcane de piatra presarate pe campie.
Se pare ca piatra din care sunt sculptate borcanele nu este locala si a fost transportata aici, la poalele dealului, in pofida greutatii considerabile. Fiecare borcan cantareste cateva tone, iar unele capacele sunt sculptate cu cate o figura umana.
Legendele locale sustin insa ca pe aceste meleaguri traia o rasa de giganti. Un rege antic al lor, Khun Cheung, a dus o lupta indelungata si incununata de succes impotriva dusmanilor, si la sfarsit a creat borcanele pentru a depozita vin de orez, pentru a sarbatori victoria cum se cuvine.