9 ianuarie 2013

Imaginea uimitoare a unui aisberg negru


-->




Aceasta fotografie a unui aisberg negru a fost postat pe 4 ianuarie 2013 pe Reddit.com, reusind sa adune 1.170.000 de vizualizari in mai putin de 48 de ore.
Aisbergul sta intr-un contrast puternic cu un alt aisberg alb in fotografie, care pare sa fi fost facuta in timpul zilei. Cele mai multe aisberguri sunt de culoare alba conform site-ului thecanadianencyclopedia.com, iar altele pot fi verzi, maro si negre sau combinatii ale acestor culori. Coloratia diferita este cauzata de diferentele de densitate, continutul de bule de aer din gheata si de impuritati. Culoarea neagra a aisbergului este data de densitatea mare si de bulele de aer; straturile intunecate indica prezenta materialelor derivate din roci provenite de la ghetarul mama. Ocazional, rocile pot fi gasite pe suprafata superioara originala a aisbergului. Atunci cand ghetarul se topeste, materialele incluse in el se depun ca sedimente in oceanuri sau lacuri.
Aisbergurile negre sunt intr-adevar mai rare decat aisbergurile albe, dar lacul glaciar Tasman din Noua Zeelanda este cunoscut sub numele de ,,casa aisbergurilor negre''.





Sursa : emirates247.com