7 aprilie 2013

Mistere antice descoperite in nisipurile desertului Turkmen


-->




Cu patru milenii in urma, orasul cetate Gonur-Tepe a fost o civilizatie avansata inainte de a fi ingropata timp de secole sub praful desertului Kum Kara in partea de vest a Turkmenistanului.
Dupa ce a fost descoperit de arheologii sovietici in ultimul secol, Gonur-Tepe, a fost odata locul unde au trait mii de oameni si centrul unei regiuni infloritoare, care isi dezvaluie treptat misterele sale cu noi artefacte desoperite in fiecare vara cand se fac sapaturi arheologice.
Complexul se intinde pe o suprafata de 30 de hectare, cladirile acestuia aratand ca un labirint in desert, inconjurat de ziduri vaste.


La doar 50 de kilometri de celebrul oras antic Merv, ruinele de la Gonur-Tepe sunt un indiciu al bogatiilor arheologice din Turkmenistan, una dintre cele mai izolate tari din lume.
In jurul anului 2000 i.Hr., Gonur-Tepe a fost asezarea principala a regiunii Margush sau Margiana, a uneia dintre cele mai sofisticate, dar mai putin cunoscute civilizatii din Epoca Bronzului.
Situl, care pana in secolul trecut a fost acoperit de desert si tufisuri, a fost descoperit de arheologul Viktor Sarianidi, care la varsta de 84 de ani, se pregateste sa-si petreaca o alta vara de lucru la sit.
Fiecare sapatura de la Gonur-Tepe produce noi descoperiri aratand maiestria artizanilor din Epoca Bronzului in orasul care a fost locuit in acele vremuri de mii de oameni.
Mestesugarii orasului puteau modela metalul, faceau bijuterii din aur si argint, creau obiecte de cult si sculptau in os si piatra.
,,Este uimitor in ce masura oamenii foloseau tehnici avansate.Mestesugarii au invatat cum sa schimbe forma naturala a pietrei, la o temperatura ridicata si pe care apoi o lustruiau, in asa fel incat aceasta s-a conservat in timp'', a declarat arheologul Nadezdha Dubova.



Ruinele de la Gonur-Tepe sunt piesa centrala a unei retele de orase si asezari din regiunea deltei raului Morghab care curge prin Turkmenistan, de la sursa sa din Afganistan.
Intre timp, arheologii se intreaba cu privire la destinatia extraordinarelor artefacte din aur si argint, care sunt descoperite in regiune, care au nevoie de o restaurare minutioasa si de conservare.
Un angajat al departamentului patrimoniului national din Turkmenistan, a declarat ca se discuta crearea unui proiect comun cu departamentul de antichitati de la Luvru din Paris.


Sursa: france24.com