9 aprilie 2013

Renasterea Babilonului


-->



Babilonul a fost una din gloriile lumii antice, zidurile sale mitice si gradinile suspendate se enumera printre cele sapte minuni ale lumii.
Fondat in urma cu aproximativ 4000 de ani, orasul antic a fost capitala a 10 dinastii din Mesopotamia, considerat unul dintre cele mai vechi leagane de civilizatie si locul de nastere a scrisului si literaturii.
Dar, dupa ani de jaf, neglijare si conflicte, Babilonul de astazi abia ne duce cu gandul la ilustra lui istorie.
In ultimii ani, autoritatile irakiene au redeschis Babilonul pentru turisti, in speranta ca intr-o zi situl va atrage vizitatori din toate colturile lumii. Dar, in ciuda remarcabilei valori arheologice a sitului si vederii impresionante, numai o bruma de turisti sunt atrasi de un amestec curios de istorie veche si mai recenta.
In urma sapaturilor in secolul al 20-lea, arheologii europeni au scos la iveala caracteristici cheie, cum ar fi resturi de la celebra Poarta a Zeitei Ishtar - poarta din caramida arsa, decorata cu dragoni si tauri, construita in 575 i.Hr. din ordinul regelui Nabucodonosor al II-lea.
Originalul se afla in prezent la Muzeul Pergamon din Berlin, in timp ce in Babilon, vizitatorii intra printr-o replica. Cu toate acestea, au ramas resturi din gloria de odinioara a Babilonului, cu sectiuni de ziduri ale orasului inca intacte.
Mai tarziu, sapaturile si lucrarile de conservare realizate sub conducerea lui Saddam au condus la jefuirea sitului, spun arheologii.
Arheologul irakian Hai Katth Moussa a declarat ca in timpul unui proiect de reconstructie masiva la inceputul anilor 1980, Saddam a inceput sa construiasca o replica a Palatului lui Nabucodonosor al II-lea pe ruinele palatului vechi.
Ca si Nabucodonosor, el si-a scris numele pe multe caramizi, cu inscriptii precum: ''Acesta a fost construit de catre Saddam, fiul lui Nabucodonosor, pentru a glorifica Irakul''.
Dupa razboiul din Golf, Saddam a inceput construirea unui palat modern pentru el insusi pe ruine, in stilul unui zigurat sumerian.
Cand fortele americane au sosit in 2003, au ocupat palatul, care se afla langa palatul lui Nabucodonosor si are vedere la raul Eufrat, si si-au lasat propria marca. Astazi, in Babilon a ramas un cos de baschet, in timp ce sarma ghimpata lasata de armata este folosita pentru a opri vizitatorii sa se urce pe statuia unui leu, de acum 2500 de ani - un simbol antic al orasului.


Chiar si in noul Irak, Babilonul este amenintat de proiecte de dezvoltare, desi doar 2% din orasul antic a fost excavat.
Cu toate acestea, in ciuda neajunsurilor privind conservarea acestuia, Babilonul este vizitat de un numar mic de irakieni - chiar daca numai pentru a intra in palatele de marmura ale lui Saddam, inca o noutate la 10 ani de la caderea dictatorului.

                              Sursa: pasthorizons.tv * edition.cnn.com