Cumpanama, piatra sacra de pe teritoriul poporului Shawi, este monumentala si enigmatica. Stand in picioare in fata ei, esti cuprins mai intai de o curiozitate primitiva. Mai tarziu, simti nevoia sa o atingi. Ce este aceasta? Ce reprezinta o astfel de piatra mare in mijlocul junglei? Ce reprezinta gravurile? Cine le-a facut? De ce?
Stand in fata stancii, hipnotizat, fiecare incearca sa descifreze petroglifele. Unii vad un manual de instructiuni pentru cum sa traiasca in jungla, altii cred ca este un ritual pentru a cere apa.
Piatra Cumpanama se afla in defileul raului Paranapura, in provincia Alta Amazonas, Loreto. Este de marimea unei case si straluceste ca aurul. Suprafata sa este marcata cu figuri adanci, stranii, serpuite si circulare.
Piatra are o lungime de 13,3 metri, 8,5 metri latime si 6,2 metri inaltime. Se crede ca a fost sculptata cu ajutorul topoarelor de piatra. Petroglifele au fost descoperite in 1997 de geologul Jose Sanchez Izquierdo si au fost studiate de catre arheologul Santiago Rivas de la Directia Regionala de Cultura din Loreto. Pana in prezent au fost descoperite 25 de pietre cu petroglife de-a lungul raului Paranapura, dar nici una la fel de misterioasa ca piatra Cumpanama.
Potrivit unei analize, Rivas a stabilit ca piatra a fost sculptata in jurul anului 1000 d.Hr., sau poate mai devreme.
Deoarece sculpturile nu pot fi legate de nici o cultura cunoscuta, cercetatorii au convenit ca autorii provin din cultura Balsapuerto.
''Din cauza complexitatii nu putem descifra petroglifele de pe Cumpanama, Dar cand vom reusi, vom sti ce relatie au avut constructorii acesteia cu mediul lor. Acest lucru va fi o lectie pentru noi toti'', spune Rivas.
Daca estimarile sunt corecte, acesta este cel mai vechi centru ceremonial cunoscut in nordul Amazoniei si unul dintre cele mai vechi din jungla peruviana.
Sursa:
http://www.peruthisweek.com/travel-cumpanama-the-mysterious-sacred-stone-of-the-peruvian-amazon-30298
http://hiddenincatours.com/the-cumpanama-petroglyph-peruvian-amazon-is-a-challenge-for-archaeologists/