2 iunie 2014

Tehnologie antica avansata in Peru: Chinchero







Chinchero este un sit antic incas situat intre
Cusco si Sacred Valley din Peru, un oras incas pe care cuceritorii au vrut sa-l ''modernizeze'' si sa-si stabileasca cultura lor, dar ei nu au reusit niciodata sa realizeze acest lucru complet. Locuitorii sai traiesc in constructiile incase aproape neatinse in care stramosii lor au trait si au format cea mai mare si mai prospera civilizatie din America. Populatia actuala din Chinchero traieste intr-o veche asezare prehispanica, fiind un simbol reprezentativ al rezistentei culturale andine. Colonistii sai, imbracati in haine multicolore, isi mentin rasa lor indiana, vorbesc numai Quechua si tin la obiceiurile lor vechi, refuzand sa le abandoneze.






In acest film, Brien Foerster ne arata exemple clare ale existentei unei civilizatii antice foarte avansate, superioara din punct de vedere tehnic, atat incasilor cat si noua. Este greu sa ne imaginam cum au reusit cu instrumentele din acea perioda, cum ar fi dalti din bronz si cupru si ciocane din piatra, sa construiasca sisteme de terasare imense si drumuri foarte sofisticate. De asemenea, este inexplicabil cum au putut ciopli structurile si piatra cu asemenea instrumente simple.
Brien Foerster ne arata ca sistemele de terasare au fost facute pentru agricultura, casele construite din mai multe pietre sunt case de locuit, dar nu-si poate explica unele constructii, in care se vede foarte clar folosirea unei tehnologii antice avansate, cum ar fi existenta unui afloriment din piatra, cu fatete sculptate si suprafete netede, un zid in forma de scara si alte constructii asemanatoare, care dateaza dupa parerea acestuia, inainte de civilizatia inca.


         




Sursa: Brien Foerster