14 octombrie 2012

Om de stiinta japonez avertizeaza ca eruptia Muntelui Fuji va crea haos


Un om de stiinta japonez a declarat ca Muntele Fuji este pe punctul unei ,,eruptii explozive la scara mare'' care ar putea afecta milioane de oameni si ar putea provoca daune de miliarde de dolari.Ultimul studiu a relevat ca in camera de magma s-a acumulat o presiune imensa, care ar putea declansa o eruptie vulcanica.
Acesta a spus ca presiunea acumulata ar putea fi cauzata de cutremurul de anul trecut, care a fost urmat cateva zile mai tarziu de un altul mare direct de sub Fuji.
Profesorul Toshitsugu Fujii spune ca o eruptie ar provoca haos si carnagiu tot drumul pana la Tokyo.,,Muntele Fuji a fost linistit 300 de ani, iar acest lucru este anormal'', a declarat el.,,De obicei erupe intr-o anumita forma odata la 30 de ani. Deci, urmatoarea eruptie ar putea fi una exploziva la scara mare.''
De la cutremurul mare de anul trecut de magnitudine 9.0, agentia meteorologica a tarii a fost cu ochii pe Muntele Fuji. Dar preocuparea mare pentru agentie a fost cutremurul de magnitudine 6.2 la cateva zile dupa unul mare. 
,,Este cunoscut faptul ca atunci cand are loc un cutremur mare, acesta va provoca eruptia unui vulcan din apropiere, a spus profesorul Fujii. ,,Asta este ceea ce s-a intamplat acum 300 de ani, atunci cand Fuji a izbucnit la 40 de zile dupa un cutremur mare.'' Temerile guvernului in cazul unei eruptii mari sunt create de daunele provocate de acesta care se estimeaza ca ar fi mai mult de 30 de miliarde de dolari in sanatate si agricultura, acumulari de cenusa in unele zone care ar putea fi mai mari de 60 de centimetri. Chiar si Tokyo ar putea fi acoperit de cenusa vulcanica. ,,Roci vulcanice vor cadea in apropiere de munte'', a spus profesorul Fujii.,,Tokyo va fi acoperit de cativa centimetri de cenusa.Yokohama va fi sub 10 centimetri de cenusa''.
,,Trenurile se vor opri, avioanele nu vor zbura si culturile vor fi afectate. Milioane vor fi afectati. Pentru sute de mii de oameni care traiesc in umbra Muntelui Fuji, o eruptie este o grija constanta.'' Haruo Tomitsuka, un fotograf profesionist care traieste langa un lac pe partea de est a muntelui, a facut fotografii cu Fuji de aproape trei decenii. ,,Sunt ingrijorat in privinta eruptiei, dar mai ales mi-e teama ca se va schimba forma frumoasa a muntelui'', a spus el. Dar acum Fuji ramane un urias adormit si toti cei care traiesc in umbra unui simbol national spera ca somnul vulcanului sa dureze mult timp.


Sursa : sott.net