27 octombrie 2012

Oamenii de stiinta rusi au ajuns la lacul Vostok de sub Antartica




-->

Un rezervor gigantic de apa dulce poate adaposti viata din trecutul indepartat al Pamantului.


Expertii rusi au forat in gheata Antarticii si au ajuns in cele din urma la suprafata unui lac de apa dulce gigantic. Lacul Vostok ar putea detine organisme vii care au fost blocate in intunericul ghetii pentru aproximativ 20 de milioane de ani, precum si indicii pentru cautarea vietii in alta parte, in sistemul solar.
Atingerea suprafetei lacului, cel mai mare din cele 400 de lacuri subglaciale, a reusit dupa mai mult de doua decenii de foraj. A fost o realizare majora, anticipata de catre oamenii de stiinta din intreaga lume.
,,Intr-un cuvant, ne poate schimba modul de gandire despre viata'', a declarat omul de stiinta, sef al NASA, Waleed Abdalati, pentru Associated Press intr-un e-mail miercuri.
Echipa ruseasca a ajuns la apa lacului duminica, aceasta aflandu-se la o adancime de 3769 metri, la aproximativ 800 de mile (1300km) la est de Polul Sud, in partea centrala a continentului.

Oamenii de stiinta spera ca lacul le-ar putea permite cercetarea formelor de viata microbiene care existau inainte de Ice Age, care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Acestia cred ca viata microbiana poate exista in adancurile intunecate ale lacului, in ciuda presiunii ridicate si a temperaturii scazute a apei - conditii similare cu cele gasite sub crusta de gheata de pe Marte, luna lui Jupiter, Europa si Enceladus satelitul lui Saturn.
Cu o lungime de 160 de mile (250km) si o latime de 30 de mile (50km), lacul Vostok este similar ca marime cu lacul Ontario. Acesta se afla sub un bloc solid de gheata avand mai mult de doua mile grosime, care se comporta ca o patura, pastrand dedesubt caldura generata de energia geotermala.


Aparatul de foraj rus 5-G care lucreaza in Antartica
Studiul lacului Vostok, va genera, de asemenea, perspective legate de originile Antarticii, care este considerata de multi a fi fost parte a unui continent mai mare in trecutul indepartat.
Proiectul a permis testarea de tehnologii, care ar putea fi utilizate in explorarea altor lumi de gheata. ,,Conditiile din lacurile subglaciale din Antartica se considera a fi cele mai apropiate la care se  poate ajunge pentru ca oamenii de stiinta sa gaseasca viata extraterestra, a spus Valery Lukin, seful Institutului de Cercetare al Antarticii.
Temperaturile de pe statia Vostok la suprafata lacului au fost cele mai reci inregistrate vreodata pe Pamant, ajungand la minus 128 de grade Fahrenheit (minus 89 de grade Celsius). Conditiile au fost grele datorita altitudinii ridicate, mai mult de 3300 metri deasupra nivelului marii.
,,Lacul Vostok este bijuteria coraoanei de lacuri acolo'', a declarat James White, profesor de stiinte biologice la Universitatea din Colorado. ,,Acestea sunt ultimele frontiere de pe planeta pe care le exploram. Trebuie sa fim foarte atenti.''
Lukin a spus ca Rusia a asteptat multi ani pentru omologarea internationala a tehnologiei sale de foraj inainte de a continua.
Lukin, care a facut numeroase calatorii in Antartica, a declarat ca provocarile fiziologice datorate temperaturii extrem de rece si oxigenului rarefiat, au fost agravate de izolare. ,,In cazul in care se intampla ceva cu tine sau cu colegul tau, nu exista nimeni care sa te ajute'', a spus el. ,,Este de fapt mai usor sa ajuti un astronaut in spatiu.''
Echipa rusa doreste ca aceasta misiune sa determine intelegerea conditiilor de mediu ale  lacului subglacial si asteapta cu nerabdare sa dezvolte colaborari cu oameni de stiinta rusi, dar si din SUA sau din alte tari, pentru a intelege aceste medii curate si extreme.
Unii isi exprima speranta ca studiile de la lacul Vostok si alte lacuri subglaciale va avansa cunoasterea  climei  Pamantului si a schimbarilor ei.
,,Indiciile la modul in care Pamantul poate sa raspunda la impactul continuu al oamenilor, in special al emisiilor de combustibili fosili si a schimbarilor climatice aferente, se gasesc in evidenta schimbarilor climatice din trecut in Antartica'', a declarat Mahlon Kennicutt al II-lea, profesor de oceanografie la Universitatea A&M din Texas, care conduce mai multe grupuri de oameni de stiinta din Antartica.
,,O privire asupra trecutului ne ofera o fereastra asupra viitorului planetei noastre'', a spus el.
Apa limpede ca cristalul a lacului poate determina pe unii sa se gandeasca la potentialul comercial al acesteia, dar Lukin a declarat ca echipa sa nu are nicio intentie sa vanda vreo proba de apa de la Vostok, dar vor imparti eventual rezultatele muncii lor cu oameni de stiinta din alte tari.


Sursa : msnbc.msn.com * ufo-sightings.co

-->