29 octombrie 2012

Istoria misteriosului Halloween




-->




Halloween este o sarbatoare celebrata in noaptea de 31 octombrie, de obicei, de catre copii costumati care merg din casa in casa pentru a aduna bomboane. Aceasta zi este sarbatorita in mare parte de lumea occidentala, mai frecvent in SUA, Marea Britanie, Irlanda, Canada si uneori in Australia si Noua Zeelanda. Irlandezii, scotienii si alti imigranti au adus versiuni mai vechi ale traditiei in America de Nord in secolul al 19-lea. Cele mai multe tari occidentale au imbratisat Halloween ca parte a culturii pop americane in secolul al 20-lea.
In Irlanda, numele sarbatorii a fost ,,Hallow Eve'' si acest nume este inca folosit de unele persoane mai in varsta. Halloween-ul a fost denumit odinioara si ,,All Saint's Eve'' (Eva tuturor sfintilor).
Sarbatoarea a fost o zi de festivitati religioase inspirate din diverse traditii europene pagane nordice pana cand a fost insusita de catre misionarii crestini (impreuna cu Craciunul si Pastele, alte doua sarbatori traditionale din nordul Europei) si i-a dat o reinterpretare crestina.
In Mexic, Ziua Tuturor Sfintilor, dupa Halloween, este Ziua Mortilor.
Halloween-ul este de asemenea numit si ,,Pooky Night'' in unele parti ale Irlandei, probabil numit dupa Puca, un spirit rautacios.
,,Punkie Night'' se serbeaza in ultima joi din octombrie in satul Hinton St. George, in comitatul Somerset din Anglia.
In aceasta noapte, copiii merg cu felinare confectionate din sfecla furajera scobita (in zilele noastre se folosesc dovleci), cu fete sculptate in ei. Ei duc aceste felinare in jurul satului, colectand bani si cantand cantecul punkie.
,,Punkie'' este derivat din ,,dovleac'' sau ,,punk'' insemnand ,,iasca''.


In Regatul Unit, celtii pagani au sarbatorit Ziua Mortilor de Halloween. Se presupune ca spiritele inviaza din morti si pentru a le atrage se lasa produse alimentare la usi. Pentru a speria spiritele rele, celtii purtau masti.
Cand romanii au invadat Marea Britanie, ei au adaugat la aceasta traditie din traditia lor, cum ar fi celebrarea recoltei si onorarea mortilor.
Aceste traditii au ajuns in Statele Unite ale Americii. Anoka, Minnesota, Statele Unite ale Americii auto-proclamata ,,Capitala Mondiala a Halloween-ului'', sarbatoreste cu o parada civica mare.
Halloween-ul este asociat uneori cu ocultul. Multe traditii culturale europene sustin ca Halloween-ul este una dintre cele mai ,,liminale'' perioade ale anului, atunci cand lumea spiritelor poate lua contact cu lumea reala si cand atunci este cea mai puternica magie.
Originile Halloween-ului dateaza de la festivalul celtic antic de Samhain. Perioada dintre Samhain si Brigid's Day este ,,the period of little sun''. Astfel, Samhain este numit adesea ,,ultima recolta'' sau ,,sfarsitul verii''. Se stie ca Zeita va renaste din nou si ciclul va continua. Acesta este un moment de reflectie, pentru a onora stramosii care au plecat inaintea noastra si timpul ,,Vederii''(divinatie). La fel cum contemplam Roata Anului, ajungem sa recunoastem partea noastra proprie in ciclul etern al vietii.
In timp ce aproape toti care se bazeaza pe traditiile celtice recunosc aceasta sarbatoare ca sfarsitul ,,vechiului'' an, unii nu sarbatoresc venirea ,,noului an'' pana la Yule (Craciun). Unii considera perioada dintre Samhain si Yule ca un moment care nu exista in planul terestru. ,,The time which is no time'' este perioada considerata in vremurile stravechi ca fiind foarte magica si foarte periculoasa.
Celtii, care au trait acum 2000 de ani, in zona care este acum Irlanda, Regatul Unit si nordul Frantei sarbatoreau Anul Nou pe 1 noiembrie. Aceasta zi a marcat sfarsitul verii si al recoltei si inceputul iernii reci si intunecoase, o perioada a anului care a fost adesea asociata cu moartea omului. Ei credeau ca in  noaptea dinaintea noului an, granita dintre lumea celor vii si morti devine neclara.

In noaptea de 31 octombrie au sarbatorit Samhain, cand se credea ca fantomele celor morti s-au intors pe Pamant.
Traditia americana ,,trick-or-treting'', probabil ca dateaza de la primele parade de ,,Ziua tuturor sufletelor'' din Anglia. In timpul festivitatilor, cetatenii saraci cersesc produse alimentare si familiile le ofera produse de patiserie numite ,,prajituri de suflet'' in schimbul promisiunii de a se ruga pentru rudele moarte ale familiei.
Distribuirea de prajituri de suflet a fost incurajata de biserica ca o modalitate de a inlocui vechea practica de a lasa alimente si vin pentru calatoria spiritelor.
Traditia de a se imbraca in costum de Halloween urmeaza traditiile europene si celtice. De Halloween, cand se crede ca fantomele se intorc in lumea pamanteana, oamenii isi imagineaza ca vor intalni fantomele, daca isi vor parasi casele.
Pentru a evita sa fie recunoscuti de aceste fantome, oamenii vor purta masti atunci cand isi vor parasi casele, dupa lasarea intunericului. Pentru a tine fantomele departe de casele lor, oamenii pun boluri cu produse alimentare in afara caselor lor pentru a potoli setea fantomelor si pentru ca acestea sa nu intre in casa.
Astazi, americanii cheltuiesc o suma estimata la 6.9 miliarde anual pe Halloween, facand-o cea de-a doua mare sarbatoare comerciala a tarii.

Simboluri de Halloween



Felinarele Jack-o pot fi sculptate cu o fata amuzanta. Tema de Halloween este infricosatoare si inspaimantatoare, lucru care implica in special moartea, magia neagra sau monstrii mitici.
Caractere frecvent asociate cu Halloween includ fantome, vrajitoare, lilieci, pisici negre, bufnite, spiridusi, zombi si demoni, precum si anumite figuri fictive, cum ar fi Dracula si Frankestein. Casele sunt adesea decorate cu aceste simboluri de Halloween.
Negrul si portocaliul sunt culorile traditionale de Halloween. In imaginile si produsele moderne de Halloween, culoarea mov, verde si rosu este de asemenea importanta.
Elemente ale sezonului de toamna, cum ar fi dovleci si sperietori de ciori sunt de asemenea reflectate in simboluri de Halloween.
Felinarul Jack-o, luminat de o lumanare in interior, este unul din simbolurile proeminente de Halloween. In Marea Britanie si Irlanda, era napul ca simbol, care inca mai este folosit, dar imigrantii din America au adoptat rapid dovleacul deoarece este mult mai mare si mai usor de sculptat.
Multe familii care sarbatoresc Halloween-ul sculpteaza un dovleac intr-un chip infricosator sau comic, punandu-l la usa in noaptea de Halloween pentru a se distra. In mod traditional, ceva de genul asta a fost facut in scopul de a speria spiritele rele.
Halloween-ul este un moment de magie si mister, in care putem explora unele dintre costumele pe care le purtam in aceasta viata si altele.



-->