Arheologii din Bulgaria spun ca au descoperit cel mai vechi oras preistoric descoperit pana in prezent in Europa. Asezarea fortificata aflata in apropierea orasului modern Provadia, se crede ca a fost un important centru pentru productia de sare. Descoperirea sa in nord-vestul Bulgariei poate explica tezaurul imens de aur gasit in apropiere, acum 40 de ani.
Arheologii cred ca orasul a fost locuit de aproximativ 350 de oameni si dateaza intre 4700 si 4200 i.Hr.. Aceasta inseamna ca este cu 1500 de ani inainte de inceperea civilizatiei antice grecesti. Locuitorii fierbeau apa dintr-un izvor local si o foloseau pentru a crea caramizi de sare, care au fost comercializate si utilizate pentru a pastra carnea.
Sarea a fost o marfa extrem de valoroasa in acea perioada, care spun expertii, ar putea ajuta la explicarea zidurilor de piatra uriase de aparare care incercuiesc orasul.
Cand au inceput sapaturile la sit, in 2005, s-au descoperit de asemenea case cu doua etaje, o serie de gropi folosite pentru ritualuri, precum si parti ale unei porti si structurile unui bastion.
O mica necropola sau cimitir au fost descoperite la sit la inceputul acestui an si inca sunt studiate de arheologi.
,,Nu vorbim despre un oras la fel ca orasele Greciei, Romei antice sau asezari medievale, dar despre ceea ce arheologii sunt de acord ca a constituit un oras in al cincilea mileniu i.Hr.'', a declarat agentiei de stiri AFP, Vasil Nikolov, un cercetator la Institutul National de Arheologie.
Arheologul Krum Bachvarov de la institut a spus ca ultima descoperire a fost ,,extrem de interesanta''.
,,Zidurile uriase din jurul asezarii, care au fost construite foarte inalte si cu blocuri de piatra...sunt de asemenea ceva nevazut la excavatiile siturilor preistorice pana in prezent in sud-estul Europei'' a declarat pentru AFP.
Mine de sare asemanatoare langa Tuzla in Bosnia si Turda in Romania, dovedesc existenta unei serii de civilizatii care de asemenea extrageau cuprul si aurul din Carpati si Muntii Balcani in aceeasi perioada.
Corespondentul Nick Thorpe la BBC Europe spune ca aceasta ultima descoperire explica aproape sigur comoara gasita exact cu 40 de ani in urma, la un cimitir aflat la marginea orasului Varna, la 35 de km distanta, cel mai vechi tezaur de obiecte de aur gasit oriunde in lume.
Sursa : eu.greekreporter.com