8 decembrie 2012

Alarma! Nivelul marilor creste mai repede decat se astepta

-->



Conform noilor date, nivelul marilor este in crestere, cu 60% mai repede decat s-a prognozat de catre Grupul Interguvernamental Privind Schimbarile Climatice (IPCC) a Organizatiei Natiunilor Unite.

Harta prezinta (in rosu) zonele care sunt predispuse la inundatii grave, din cauza cresterii apelor in caz de topire partiala a regiunilor polare.(NASA) 
A fost lansat un nou studiu cuprinzator privitor la incalzirea globala numit ,,Comparing climate projections to observations up to 2011'', care confirma faptul ca schimbarile climatice actioneaza cum era de asteptat si se intampla la viteza asteptata de la estimarile anterioare, adica mult mai repede. Cel mai alarmant lucru este cel de crestere al marilor, care se intampla mult mai rapid decat oricine si-ar fi imaginat.
,,Rata de crestere a nivelului marilor este mai mare decat cea asteptata in ultimele studii ale IPCC, in timp ce temperatura globala este in crestere, in conformitate cu estimarile sale cele mai bune''.
Acest lucru reiese in urma studiilor climatice recente publicate in ziarul ,,Environmental Research Letters''. Stefan Rahmstorf de la Institutul Posdam de Cercetare a Impactului Climatic (PIK), impreuna cu colegii sai, au comparat proiectiile climatice rezultate din ultimele studii din perioada 1990-2011. Datorita faptului ca nivelul marilor creste mai rapid decat se astepta, IPCC va revizui toate estimarile pentru viitor in acest sens.
Dr. Rahmstorf a remarcat faptul ca noile descoperiri facute de IPCC sunt departe de a trage semnalul de alarma, deoarece au fost criticate de unele guverne, desi in multe cazuri se subestimeaza de fapt severitatea riscurilor.
Nivelul apei oceanelor este in crestere cu 60% mai rapid decat cele mai bune estimari facute de IPCC. Cercetatorii au comparat predictiile cu datele prin satelit, care au monitorizat in mod constant nivelul marii in ultimele decenii. ,,Satelitii au o acoperire mult mai buna la nivel mondial decat masuratori efectuate de catre alte instrumente si putem masura inaltimea apei mult mai precis cu ajutorul instrumentelor radar din spatiu'', a spus Anny Gazenave de la proiectul LEGOS.
Estimarile facute de IPCC arata o crestere de 2 mm in fiecare an, dar datele prin satelit indica faptul ca cresterea apei este de aproximativ 3.2 mm in fiecare an.
Impactul acestei cresteri va fi probabil dramatic, cu cele mai grave furtuni care au fost vreodata, cu risc ridicat pentru oamenii care traiesc pe insule si in zonele de coasta, si infiltrarea in crestere a apei sarate in Delta, cu efectele corespunzatoare ecosistemelor de apa dulce.

In ceea ce priveste incalzirea globala, publicarea confirma cresterea asteptata in estimarile facute de IPCC.

Oamenii de stiinta au explicat variatiile pe termen scurt, cu prezenta unor evenimente, cum ar fi El Nino, variatia solara si eruptiile vulcanice.