4 decembrie 2012

Extraterestrii invizibili - Viata extraterestra ar putea fi dincolo de intelegerea umana

-->



Exista extraterestrii in forme pe care noi nu le putem concepe, asa cum declara unii oamenii de stiinta? Am cautat in locul gresit, la momentul nepotrivit, intr-un mod gresit? a intrebat Dr.Paul Davies de la Universitatea din Arizona.
Ne-am dori toti sa stim cum arata, ce gandesc, cum se comporta si asa mai departe. Cu toate acestea, pentru a raspunde la aceste intrebari, trebuie sa gasim aceste civilizatii extraterestre. Cautarea de viata extraterestra continua, asa ca, oamenii de stiinta se intreaba ce metode ar trebui sa fie utilizate. Potrivit Dr. Paul Davies, abordarea in prezent intreprinsa de cercetatorii SETI este prea limitata, presupunand ca extraterestrii comunica asa cum facem noi pe Pamant. Exista un numar de aproximativ 250 de miliarde de stele in Calea Lactee. Dimensiunea universului cunoscut este uluitor de vasta si de neinchipuit.
Dar atunci ,,unde sunt ei?'' a intrebat fizicianul Enrico Fermi, in timp ce lua pranzul cu colegii sai in 1950. Fermi s-a intrebat:,, in cazul in care exista alte civilizatii extraterestre avansate, atunci de ce nu exista nici o dovada a lor, cum ar fi nave spatiale sau sonde plutind prin Calea Lactee''. Intrebarea lui a devenit cunoscuta ca ,,paradoxul Fermi''. Paradoxul este contradictia dintre estimarile ridicate ale probabilitatii existentei civilizatiilor extraterestre si o lipsa de dovezi sau contactul cu astfel de civilizatii.
Avand in vedere varsta mare a universului, precum si numarul mare de stele, daca ar exista planete asemanatoare Pamantului, atunci ar trebui sa existe mai multe civilizatii extraterestre avansate acolo si cel putin cateva in Calea Lactee. O alta problema este legata de ,,marea tacere'', care pune intrebarea: Chiar daca calatoria in spatiu este foarte dificila, daca ar exista viata acolo, de ce nu detectam niste semne de civilizatie, cum ar fi transmisii radio?
Milan Cirkovic de la Observatorul Astronomic din Belgrad arata ca varsta medie a planetelor terestre din Calea Lactee este de aproximativ un miliard de ani, mai mare decat varsta Pamantului si a Sistemului Solar, ceea ce inseamna ca varsta medie a civilizatiilor tehnologice ar trebui sa fie mai mare decat varsta civilizatiei umane. Imensitatea acestui interval indica faptul ca unul sau mai multe procese suprima observabilitatea comunitatilor extraterestre. Planetele extraterestrilor pot fi foarte diferite de planeta noastra.
Intrucat, in acest moment, nu exista o dovada directa ca viata extraterestra exista, inseamna, probabil, una din urmatoarele:
A) Noi suntem primele fiinte inteligente capabile de a ne face cunoscuta prezenta. In acest moment nu exista alte forme de viata acolo la fel de avansate ca si noi. Sau poate exista viata extraterestra, dar din anumite motive aceasta este foarte departe, asfel incat face practic imposibil contactul cu ei.
B) Sau exista multe civilizatii avansate care au existat inaintea noastra, dar din motive necunoscute, acestea nu pot fi detectate de instrumentele noastre.
C) Sau acestea au fost conduse intr-un ,,blocaj cosmic'', care apoi le-a distrus sau le-a impiedicat sa depaseasca granitele unei zone.
Unul dintre motivele pentru care nu suntem capabili sa detectam extraterestrii este acela ca sunt invizibili pentru tehnologia noastra.
Noi cautam ceva care seamana cu noi, dar viata extraterestra poate fi dincolo de intelegerea umana. Deci, cum arata ei cu adevarat?
,,Ei ar putea sa fie vizibili pentru noi, dar nu putem sa-i recunoastem. Problema este ca noi cautam ceva care seamana foarte mult cu noi, presupunand ca ei au cel putin aceleasi tehnologii si aceeasi matematica'', a spus Lordul Martin Rees, presedintele Societatii Regale si astronomul Reginei.
,,Banuiesc ca ar putea exista viata si inteligenta acolo in forme pe care noi nu le putem concepe. Asa cum un cimpanzeu nu poate intelege teoria cuantica, ar putea exista acolo aspecte ale realitatii, care sunt dincolo de capacitatea de intelegere a creierului nostru''.
Extraterestrii ar putea foarte bine sa fie aproape de noi, dar noi sa nu-i putem vedea, pentru ca ei pur si simplu nu sunt asa cum credem noi.
Poate ca nu stim inca ce sa cautam, si poate de aceea inca sunt invizibili pentru noi...


Sursa : 2012indyinfo.com