15 decembrie 2012

Regatul pierdut al Cleopatrei - un uimitor oras egiptean subacvatic

-->



Ingropat in adancimea apelor se afla ruinele unui minunat si fascinant regat antic care astazi reprezinta doar amintirile pierdute ale trecutului.
Multe civilizatii antice avansate au disparut din cauza cutremurelor, tsunami sau alte dezastre naturale. Obiecte pretioase si ruine ale oraselor antice se pierd in adancurile lacurilor, marilor si oceanelor din intreaga lume.
Arheologii sunt constienti de faptul ca exista multe secrete antice pe fundul oceanelor si putem afla mai multe despre stramosii nostri cu ajutorul unor tehnologii emergente care ne ofera o oportunitate de a explora adancurile ca niciodata inainte.
Pierdut de 1600 de ani, regatul Cleopatrei a fost descoperit pe malurile Alexandriei, Egipt.




Se crede ca intregul imperiu al Cleopatrei a fost distrus de un cutremur si tsunami. Oamenii de stiinta sunt de parere ca intregul oras a fost scufundat, impreuna cu toate artefactele, statui, coloane si alte frumuseti ale palatului Cleopatrei.




O echipa de arheologi marini condusa de francezul Franck Goddio a inceput sa excaveze orasul antic in 1998. ,,Este un sit unic in lume'', a spus Goddio, care si-a petrecut doua decenii in cautarea epavelor si oraselor pierdute pe fundul marilor.



A fost o mare surpriza sa descopere ca mai multe artefacte au ramas in mare parte intacte. Printre descoperiri au fost fundatiile palatului, epave, coloane de granit rosu, precum si statui ale zeitei Isis si un sfinx.
Printre blocurile de calcar masive rasturnate s-a gasit un bloc de cuartit imens cu o gravura a unui faraon. O inscriptie indica faptul ca este vorba de Seti I, tatal lui Ramses al II-lea.



Scafandrii au gasit, de asemenea, un cap de piatra colosal considerat a fi al lui Caesarion, fiul lui Cleopatra si doi sfincsi, unul dintre ei reprezentandu-l probabil, pe tatal Cleopatrei, Ptolemeu XII.




Acesta este un sit subacvatic cu adevarat uimitor pentru arheologii care au descoperit pana in prezent 2000 de obiecte scufundate.

Farfurii de piatra gasite in templul Cleopatrei.

Guvernul egiptean intentioneaza sa creeze un muzeu subacvatic in preajma Bibliotecii din Alexandria, loc in care se presupune ca regina antica s-ar fi adapostit alaturi de iubitul sau, generalul roman Marc Antoniu, inainte de a-si lua amandoi viata.




Sursa : messagetoeagle.com